top of page

Brugse Gold Swan Gin uitgeroepen tot beste gerijpte gin ter wereld

Bijgewerkt op: 1 mrt. 2023

De Brugse Black Swan Gin is beste eigentijdse gin van België
  • Gold Swan Gin uitgeroepen tot ‘World’s Best Matured Gin’

  • Black Swan Gin wint gouden medaille in België in de categorie ‘World’s Best Contemporary Style Gin’


Brugge, vrijdag 26 februari 2021 – Afgelopen donderdag werden in Groot-Brittannië de World Gin Awards uitgereikt. Voor het eerst wonnen twee Belgische gins een belangrijke prijs. De Black Swan Gin kwam als beste eigentijdens Belgische gin uit de bus. De Gold Swan Gin werd zelfs uitgeroepen tot de beste gerijpte gin ter wereld. Beide gins zijn van de Bruges Gin Society.

Gold Swan Gin: ‘World’s Best Matured Gin’

Tijdens de World Gin Awards 2021 riep de gerenommeerde organisatie achter deze awards de Brugse Gold Swan Gin uit tot de beste gelagerde gin ter wereld. De Gold Swan Gin heeft een alcoholgehalte van 60% en krijgt minstens een jaar om op eikenhoutenvaten te rijpen. De jury omschreef hem als volgt: ‘Intense tannine in de neus met pittige jeneverbes en wat houtinvloeden, karamel en vanille. In zijn smaak vallen de uitgesproken eikenhouten tonen op, net als de vanille, toffee en donkere chocolade, jeneverbes en een vleugje kersen. De alcohol is goed geïntegreerd. Zijn afdronk is warm en peperig, met een beetje venkel.’


De Gold Swan Gin is van de hand van de Bruges Gin Society. Het trio, Baptiste van Outryve, Hendrik Baeke en Joachim Augustyn, richtten de vereniging in 2014 op. Samen analyseerden zij al meer dan 300 gins op hun smaak en aroma’s.


Met die kennis en ervaring creëerden zij in 2016 de Black Swan Gin, de eerste Brugse gin die op de markt kwam. De Gold Swan Gin volgde een jaar later. Zijn basis is de Black Swan Gin, maar dan met een alcoholgehalte van 60%. Na de destillatie krijgt de Gold Swan Gin alle tijd om te rusten op eikenhouten vaten. Het dankt zijn gouden kleur aan dat proces.


Het trio drinkt de Gold Swan Gin zelf puur, met wat ijs. Maar wie er liever een cocktail mee maakt, kan er naast het ijs een gemberbier aan toevoegen.

Black Swan Gin: ‘Best Belgian Contemporary Gin’

Ook de Black Swan Gin viel donderdag in de prijzen. De jury oordeelde dat de Brugse gin de beste eigentijdse gin van België. De jury in Groot-Brittannië omschrijft hem als volgt: ‘Een lichte neus met wat noten en kruiden. Zuivere, zoete smaak met veel jeneverbes en een lange, warme afdronk met koriander. Het is een elegante gin en de alcohol is goed geïntegreerd.’


De Black Swan Gin heeft een alcoholgehalte van 43% procent en dankt die zijn smaak en aroma’s aan de kruiden die onder andere langs de Brugse wateren groeien. Voor de naam liet de Bruges Gin Society zich inspireren door de zwarte zwaan die in 2014 plots tussen de Brugse witte zwanen zwom en voor veel ophef zorgde. In dat jaar startte de Bruges Gin Society ook met de ontwikkeling van de gin. Het trio achter de vereniging werkte uiteindelijk twee jaar aan het recept voor hij in 2016 op de markt kwam.

Een fantastische erkenning, maar ook een grote verrassing

De Bruges Gin Society is erg blij met beide awards, maar reageert ook erg verrast: ‘Beide awards winnen is een fantastische erkenning voor de passie waarmee we aan onze gins werken. Het nieuws kwam als een grote verrassing voor ons. Wanneer je als klein Brugs groepje tussen internationale giganten staat en dan plots (digitaal) verneemt dat jouw gin tot ’s werelds beste wordt uitgeroepen, weet je even niet wat er is gebeurd’, reageert het trio.


Groep gaat verder zoals voorheen

Hoewel de Bruges Gin Society zich nu plots tussen grote internationale groepen zou mogen meten, is het niet van plan te veranderen. ‘Met uitzondering van de awards die we op de fles zullen plaatsen’, voegt het trio eraan toe.


Naast de Black Swan Gin en Gold Swan Gin ontwikkelde de groep de voorbije 7 jaar nog andere spirits en cocktails:

  • MissGroni: een eigentijdse twist van de negroni, op basis van de Black Swan Gin

  • Vesper Swan: een variatie op de Vesper Martini, maar dan op basis van de Black Swan Gin

  • Dark Swan Rum: een single estate rum die de vereniging alle tijd gaf om in Brugge op eigen vaten te rijpen

  • 52 Swans Rum: een limited edition, single estate rum die op een vat heeft gerijpt. De vereniging lanceerde de Rum afgelopen woensdag. In minder dan 24u was hij uitverkocht.


Verkooppunten

De Black Swan Gin en Gold Swan Gin worden door verschillende gekende verkooppunten in Brugge en omgeving verkocht. Een overzicht van de verkooppunten vindt men gemakkelijk op www.thebrugesginsociety.be/winkels


Ook heel wat restaurants, bars en cafés in Brugge schenken hem.


 

De Bruges Gin Society benadrukt dat het geen band heeft met de bar Brugse Gin Club in de J. Suvéestraat. Voor meer informatie, contacteer: Baptiste van Outryve op 0493 241 884 of info@thebrugesginsociety.be
854 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page