top of page

Gin hype voelbaar in Brugge: 3 dertigers richten The Bruges Gin Society op

Bijgewerkt op: 14 mrt. 2021Brugge, vrijdag 25 april 2014 – Gin is hip en trendy; je ziet de longdrink steeds vaker op kaarten van cafés, bars en restaurants. Het zette 3 dertigers aan om The Bruges Gin Society op te richten. De club groepeert gin-geïnteresseerden uit de Brugse omgeving die hun passie met elkaar willen delen.


Wie zo’n 5 jaar geleden een bar of restaurant binnenstapte en naar de kaart keek, zag vaak alleen Gordon’s gin op de kaart staan die dan obligaat met Schweppes tonic en een schijfje citroen werd geserveerd.


Tijden zijn veranderd, steeds meer zie je gins als Hendrick’s, Tanqueray e.a. op de kaart staan. En de basis tonic van Schweppes wordt ondertussen geflankeerd door complexere tonics zoals Fever Tree, Fentimans en andere die de gin verrijken.


Het zette 3 dertigers, Hendrik Baeke, Joachim Augustyn en Baptiste van Outryve, aan om zich in deze drank te verdiepen. Samen richtten ze begin dit jaar The Bruges Gin Society op, waarin ook andere gin-adepten zich groeperen en hun passie met elkaar delen. De club komt regelmatig op donderdagavond samen, waarbij telkens een thema op de agenda staat. “Food pairing” met gin en een uiteenzetting van een arts over de effecten van gin op het lichaam komen binnenkort aan bod. Tastings – zeg maar proeverijen – zijn vanzelfsprekend bij dergelijke uiteenzettingen.


De drie oprichters van The Bruges Gin Society zijn het duidelijk eens met elkaar; wie bij The Bruges Gin Society komt, is er niet om zo snel mogelijk dronken te worden. Ruiken en proeven, en de verschillen opmerken is hun doelstelling. “Hoewel het basisingrediënt helemaal verschillend is, is de complexiteit en diversiteit van gins even groot als die bij wijnen. Alle gins starten met de jeneverbes als basisproduct, maar bij het stoken worden hier nog heel wat natuurlijke aroma’s aan toegevoegd. Combineer dit dan nog es met één van de tientallen tonics die er op de markt zijn en je hebt zo veel verschillende mogelijkheden, waardoor het nog boeiender wordt.”


The Bruges Gin Society is geen commerciële organisatie, beklemtonen de drie. “We hebben een duidelijke passie en zagen dat we hier niet alleen in waren. Door met 15 personen samen te komen en onze ervaringen te delen, leren we heel wat van elkaar en van de centrale spreker.” De club telt vandaag inderdaad 15 leden; een bewuste keuze van de organisatoren. “3 maanden na de oprichting van The Bruges Gin Society hadden we nu al met 65 kunnen zijn, maar in een eerste jaar leek het ons goed van eerst aan te voelen hoe vlot het loopt. Toch zijn we geen select clubje. The Bruges Gin Society heeft sinds kort een eigen website met tips & tricks, www.thebrugesginsociety.be. Binnenkort zullen we ook een sticker van The Bruges Gin Society aan Brugse cafés, bars en restaurants geven die een leuk assortiment aan gin & tonics hebben. Wie een gin en tonic apprecieert zal hiermee aan de voordeur zien dat het de moeite loont om binnen te stappen.”


Hoeveel gins de 3 oprichters samen hebben, weten ze niet precies. Om de enkele weken verrijken ze hun collectie met enkele flessen, waardoor die samen ver boven de 60 reikt. Daar zitten klassieke gins als een Hendrick’s en Monkey 47 tussen, maar ook een Oegandese gin en een variant uit IJsland. Het debiet van enkele flessen vermindert anderzijds ook…

 

De Bruges Gin Society benadrukt dat het geen band heeft met de bar Brugse Gin Club.


Voor meer informatie, contacteer: Baptiste van Outryve op 0493 241 884 of info@thebrugesginsociety.be

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page