top of page

Black Swan Gin: nieuwe en unieke gin met Brugse kruiden

Bijgewerkt op: 14 mrt. 2021 • een gin met een traditioneel, maar excentriek en uniek karakter

 • geïnspireerd door de beschermde, pittoreske en verfijnde biotoop van de zwarte zwaan

 • het resultaat van 18 maanden werk

 • zo zeldzaam als de Brugse zwarte zwaan: een eerste “batch” van 239 flessen


Brugge, woensdag 15 juni 2016 – De vermiste zwarte zwaan is terug in Brugge. The Bruges Gin Society lanceert namelijk vandaag “The Black Swan Gin”, die zijn vederzachte aroma’s en unieke smaak dankt aan kruiden die langs de oevers van de Brugse waterlopen groeien.


Oorsprong

Toen 3 dertigers uit Brugge en omgeving in 2012 The Bruges Gin Society oprichtten, hadden zij één doel voor ogen: ginliefhebbers samenbrengen om zich via proeverijen, clubavonden, stokerijbezoeken en andere evenementen intens te verdiepen in deze gedestilleerde, geestrijke drank die zijn oorsprong in de jenever vindt.


Na honderden gins op hun kleur, aroma en smaak te hebben geanalyseerd om zo telkens tot een “perfect serve” te komen, viel het Joachim Augustyn, Hendrik Baeke en Baptiste van Outryve op dat zij en de leden van The Bruges Gin Society telkens dezelfde kruiden terugvonden in de door hen best beoordeelde gins.


Die kruiden vormden de basis van een nieuw hoofdstuk die zij in 2014 langs de oevers van de Brugse Reien begonnen te schrijven om zo tot een unieke Brugse gin te komen.


Zwarte zwaan

In datzelfde jaar kreeg het Brugse stadsbestuur heel wat kritiek nadat het had besloten om een unieke zwarte zwaan uit de Brugse Reien te verdrijven. Een verhaal dat door nationale en internationale media werd verslaan en onverwacht zijn einde kende toen de zwarte zwaan op een zomernacht mysterieus uit de stad en haar waterlopen verdween. De waterlopen, waarlangs die kruiden toevallig groeien…


En zo werd in de sterren geschreven dat die gin ooit “The Black Swan Gin” hoorde te heten.


Aroma en smaak

The Black Swan Gin dankt zijn traditioneel, maar excentriek en uniek karakter aan de uitzonderlijke vogel die op mysterieuze wijze uit de Brugse reien in 2014 verdween.


Geïnspireerd door de beschermde, pittoreske en verfijnde biotoop van de zwarte zwaan heeft The Bruges Gin Society deze gin met evenveel passie vervaardigd als waarmee men het resultaat hopelijk zal degusteren.


Het is alvast zeker dat de subtiele toetsen van lokale kruiden, die door milde citrussmaken worden omarmd, je als een zwarte zwaan elegant zullen laten vliegen naar die prachtige stad waar de zwarte zwaan eens zo trots zwom.


Om het uniek karakter van The Black Swan Gin en de Brugse zwarte zwaan te beschermen onthullen de 3 bezielers een beperkt aantal kruiden die men in hun gin zal vinden: koriander, engelwortel en de obligate jeneverbes die door die subtiele citrustinten worden omarmd.


The Black Swan Gin bevat 43° alcohol, die het geheel van de kruiden optimaal tot zijn recht laat komen.


Van 0 gestart

Gedreven door de passie voor elk ingrediënt in hun gin startten de 3 grondleggers werkelijk van 0. Iets wat niet altijd kan worden gezegd over de gins die de afgelopen jaren op de markt kwamen. Tijdens het productieproces dat finaal 18 maanden in beslag zou nemen, stelden zij een lastenboek op, werden de gewenste aroma’s en smaken in detail besproken, testten zij verschillende destilleerders uit, proefden zij tientallen destillaten door, probeerden zij verschillende alcoholpercentages uit en werden die laatste ontelbare malen verfijnd om tot dit resultaat te komen.


Ook de fles werd eigenhandig door hen ontworpen en verweeft meerdere typische symbolen in het gulden label. De zwarte zwaan, de waterlopen en de Brugse kant benadrukken het unieke van de historische stad.


Het eindresultaat werd tenslotte ook op artisanale wijze door The Bruges Gin Society gebotteld en verpakt. De eerste batch telt 239 flessen.


Perfect serve

Met respect voor ieders voorkeur en smaak geeft The Bruges Gin Society geen advies in de tonic waarmee je de gin hoort te schenken. Maar wie een Schweppes Premium Mixer Original tonic in de kast heeft staan, vult zijn glas best eerst met ijsblokken, giet dan 4cl gin en 10cl tonic voorzichtig in het glas, om dan het geheel af te werken met zeste van sinaasappel.


Cocktails

The Black Swan Gin leent zich ook tot 2 cocktails die The Bruges Gin Society creëerde:


Missgroni

 • 3 geplette sinaasappelpartjes

 • glas toppen met ijs

 • 5 cl The Black Swan Gin

 • 3 cl Aperol

 • 3 cl vermouth

 • afwerken met takje bonenkruid


De Missgroni is ook als bottled of premixed cocktail beschikbaar.Bruges Mule


 • Vul een cocktailshaker met ijs

 • Plet 1 braambes & 2 limoenpartjes en voeg ze in de shaker toe

 • Giet 5cl The Black Swan Gin in de shaker

 • Shaken & strainen (afgieten)

 • Vul het glas met 10 cl gingerale en 3cl gemberbier

 • werk af met en takje watermuntPraktische details

The Black Swan Gin is sinds donderdag 16 juni te koop in tal van winkels en op www.thebrugesginsociety.be


 

De Bruges Gin Society benadrukt dat het geen band heeft met de bar Brugse Gin Club.


Voor meer informatie, contacteer: Baptiste van Outryve op 0493 241 884 of info@thebrugesginsociety.be


147 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page